Mogelijkheden in Nederland

Wat een bijzondere week was dit…. Eindelijk zijn er stappen gezet in Nederland… Eindelijk is er een kliniek die op staat…

We hebben de afgelopen maanden regelmatig contact gehad met verschillende klinieken, waaronder met Nij Geertgen. Van hen wisten we dat ze ermee bezig waren om in 2019 te starten met een traject  hoogtechnologisch draagmoederschap voor homostellen. En deze week is het officieel bevestigd! Fantastisch!!

We kregen tientallen appjes en telefoontjes van vrienden, bekenenden en zelfs onbekenden om ons te feliciteren met dit fantastische nieuws. We zijn ook enorm blij dat er eindelijk progressie is…. Het betekent namelijk dat draagmoederschap in ons eigen landje kan. Je weet dan zeker dat je alles goed begrijpt en dat alles zeker ook betrouwbaar is. Het is bovendien praktischer dan via het buitenland.

Ondanks deze fantastische eerst stap, zijn we er nog niet helemaal….

De wetgeving loopt nog achter.

In 2016 werden er aanbevelingen gedaan via het onderzoek herijking ouderschap. Het nieuwe kabinet besloot om nog nader onderzoek te doen naar enkele punten vanuit dit onderzoek. Het afgelopen jaar heeft in het teken gestaan van deze onderzoeken en naar verwachting zullen in januari daarvan de resultaten bekend worden. Daarnaast is er ook nog geen zorgaanbieder die is ingericht op dit traject.

Vragen waar we nog mee zitten zijn naast de wijze waarop het gehele traject in Nederland zal verlopen, ook wat voor kosten dit met zich mee brengt. Het gaat vooralsnog namelijk buiten de zorgverzekeringen om, omdat het geen geneeskunde betreft. Aangezien de zorg in Nederland veel duurder is en we te maken hebben met een privékliniek die de behandeling kan uitvoeren, zullen de kosten naar alle waarschijnlijkheid ook hoog zijn. Mogelijk zelfs hoger dan het buitenland….

Voor ons is het dus nog niet duidelijk of we het uiteinedelijk wel in Nederland kunnen doen. Dat heeft te maken met twee zaken: planning & kosten.

We zijn superblij met onze eiceldonor en draagmoeder! In Nederland zouden we naar alle waarschijnlijkheid pas kunnen starten medio april, omdat de kliniek dan op z’n vroegst pas begint. Het traject in Nederland begubt, naar wat wij begrepen, hoogst waarschijnlijk met twee onderzoeken. Er zal dan  een psychologisch onderzoek komen voor alle betrokken partijen, alsook een juridisch traject. Pas wanneer beiden groen licht geven, zal de kliniek kunnen/mogen starten. Onbekend is hoe lang deze onderzoeken zullen duren, of er wachtlijsten gaan komen en wat de kosten voor deze trajecten zullen zijn. Onze eiceldonor en draagmoeder kunnen we ook niet voor onbepaalde tijd ‘beschikbaar houden’  als het ware. Hierover moeten we ook duidelijk afspraken maken, want zij hebben uiteraard ook een belangrijke zeggenschap in het traject.

Totdat er dus meer bekend is houden we Cyprus zeker nog in optie. Van Cyprus weten we bij benadering al wat de totale kosten zullen zijn, waarvoor we nog flink aan het sparen zijn. Niet te vergeten komen er ook nog hoge kosten aan voor het gehele juridische traject. Deze kosten houden we zowel via een Nederlands als buitenlands traject. We wachten dus nog vol spanning af naar een concrete invulling naar de mogelijkheden in Nederland.

Ongeacht welk traject we uiteindelijk kiezen: dat het veel geld gaat kosten is zeker….

Om die reden hebben wij ons ook opgegeven voor het TV programma House Rules, zoals je in een eerdere blog hebt kunnen lezen. De afgelopen weken heb je kunnen zien hoe we vele ruimtes hebben verbouwd en waarbij ook ons eigen huisje is verbouwd. De kosten die we in in ons huis wilden stoppen voor de verbouwing, hebben we daarmee al gewonnen. Momenteel staan we in de halve finale, waarmee er ook nog steeds kans is op de hoofdprijs: twee jaar hypotheek vrij wonen. Als we de finale halen en zouden winnen, zou dat voor ons betekenen dat we een groot deel van de kosten alvast kunnen afdekken. Of dat nou in Nederland is of in Cyprus… Halen we de finale niet…. dan moeten we langer sparen en is nog onduidelijk wanneer we dan kunnen starten…

Heel spannend dus allemaal…

Maar ow ow ow wat zijn we trots op deze stappen voor Nederland. Superfijn dat een Nederlandse kliniek dit eindelijk durft en gaat doen.

Bedankt iedereen voor de lieve berichtjes!!!

1 Reactie

 • Marieke Brackel
  Geplaatst november 29, 2018 10:43 am 0Likes

  Hallo Roy en Corné,
  Wat heb ik met plezier naar jullie gekeken bij het programma house rules. Vanaf dag 1 al grote fan van team rood. Jullie zijn oprecht. Hebben een warm en eerlijk hart en weten van flink aanpakken.
  Ik ben zelf trotse moeder van 2 kinderen. In mijn huwelijk ging het krijgen van kinderen gemakkelijk. Wat is het dan oneerlijk dat het voor homostellen zo moeilijk is en dat er zo veel kosten bij komen kijken. Jullie zijn in jullie harten al papa’s. Maar nu nog een mooi kindje in jullie armen. Het ontroert me door te lezen dat jullie een draagmoeder hebben en de eerste stappen kunnen zetten.
  Ik wil jullie ontzettend veel geluk en liefde wensen in het vervullen van jullie droom.
  Een warme knuffel, Marieke

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: